I Fitch Sloveniji srezao kreditni rejting

Bez autora
Sep 29 2011

Bonitetna agencija Fitch snizila je kreditnu ocjenu Slovenije za jedan stupanj na AA-, prvenstveno zbog zabrinutosti nad stanjem slovenskih banaka i nemogućnosti države da provede reforme za stabilizaciju javnih financija. Financijski položaj slovenskog bankovnog sektora se pogoršao i to predstavlja velik rizik da će ga vlada morati poduprijeti dokapitalizacijom, navodi Fitch, dodajući da bi kreditna ocjena Slovenije mogla još padati. Bankovnom je sektoru potrebna 3,1 milijarda eura dodatnog kapitala, ocjenjuje agencija koja je prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta Slovenije smanjila s 2,5 na 1,5 posto BDP-a (iduće godine 2 umjesto 3 posto BDP-a). Mirovinska reforma za stabiliziranje stanja javnih financija koju je predviđala dosadašnja slovenska vlada, a koja je odbijena na referendumu u lipnju ove godine, znak je upitne dugoročne održivosti slovenskog sustava javnih financija.

I Fitch Sloveniji srezao kreditni rejtingBonitetna agencija Fitch snizila je kreditnu ocjenu Slovenije za jedan stupanj na AA-, prvenstveno zbog zabrinutosti nad stanjem slovenskih banaka i nemogućnosti države da provede reforme za stabilizaciju javnih financija.

Financijski položaj slovenskog bankovnog sektora se pogoršao i to predstavlja velik rizik da će ga vlada morati poduprijeti dokapitalizacijom, navodi Fitch, dodajući da bi kreditna ocjena Slovenije mogla još padati. Bankovnom je sektoru potrebna 3,1 milijarda eura dodatnog kapitala, ocjenjuje agencija koja je prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta Slovenije smanjila s 2,5 na 1,5 posto BDP-a (iduće godine 2 umjesto 3 posto BDP-a).

Mirovinska reforma za stabiliziranje stanja javnih financija koju je predviđala dosadašnja slovenska vlada, a koja je odbijena na referendumu u lipnju ove godine, znak je upitne dugoročne održivosti slovenskog sustava javnih financija, ocijenio je analitičar agencije Fitch Chris Pryce.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik